Written on 7:37 π.μ. by Miss Twin Peaks
Περιβαλλοντική Μόλυνση και εγκέφαλος
Επηρεάζει η μόλυνση του περιβάλλοντος τις γνωστικές ικανότητές μας; Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε παιδιά και ζώα στο Μεξικό η απάντηση είναι θετική. Όπως φαίνεται το μολυσμένο περιβάλλον δεν προκαλεί μόνο καρδιολογικά και πνευμονολογικά προβλήματα αλλά επηρέαζει σημαντικά τη νευρολογική και την ψυχολογική ανάπτυξη των παιδιών! Διαβάστε σχετικά με την έρευνα στα παρακάτω links:
NIHS
PubMed
Science Direct
Έλλειψη ύπνου και ψευδείς μνήμες
Άσχημα νέα για όσους κοιμούνται λίγες ώρες και στερούνται ύπνο.. Επιστήμονες στην Ελβετία και τη Γερμανία συνέδεσαν τη δημιουργία ψευδών αναμνήσεων με την έλλειψη ύπνου. Αντίθετα, ο ύπνος αμέσως μετά την εκμάθηση νέου υλικού φαίνεται ότι έχει βοηθά στην αποθήκευση των πληροφοριών στην μακρόχρονη μνήμη και αποτρέπει τη δημιουργία ψεύτικων μνημών. Το αποτέλεσμα της έλλειψης ύπνου στη μνήμη σχεδόν εξαφανίζεται όταν στα αντικείμενα χορηγηθεί καφεΐνη. Αυτό φανερώνει κάποια σχέση ανάμεσα στα συστήματα νευροδιαβίβασης αδενοσίνης και στη δημιουργία ψευδών μνημονικών ιχνών. Την επόμενη φορά που θα θέλετε να μείνετε ξύπνιοι το βράδυ διαβάζοντας για τις εξετάσεις, μην ξεχάσετε το πρωί πριν δώσετε το μάθημα να πάρετε μια γερή δόση καφεΐνης!
Links:
PloSONE
Cognitive Daily
Οι κίνδυνοι της Heavy Metal!
Ας κλείσω με μια αστεία αλλά ενδιαφέρουσα έρευνα. Σύμφωνα με μια ομάδα Αυστραλών επιστημόνων το head banging που είναι πολύ συνηθισμένο στους κύκλους των οπαδών metal και hard rock συγκροτημάτων μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς τραυματισμούς στο κεφάλι και στον αυχένα!!! Διαβάστε περισσότερα για τη συγκεκριμένη έρευνα στα παρακάτω links:
BMJ
Mind Hacks
Καλές γιορτές σε θρησκευόμενους, αγνωστικιστές και άθεους (γιατί να μη γιορτάζουμε κι εμείς; Η παράδοση έχει.. πλάκα!). Θα επανέλθω με εορταστικό post τις επόμενες μέρες!
Posted in
music,
neuroscience,
psychology,
research
|
Written on 1:13 μ.μ. by Miss Twin Peaks
Αυτό το ερώτημα προσπάθησαν να απαντήσουν οι David Luna (από το Baruch College), Torsten Ringberg και Laura A. Peracchio (από το University of Wisconsin-Milwaukee). Στην έρευνα που έκαναν σε ένα δείγμα γυναικών ισπανικής καταγωγής φάνηκε ότι τα άτομα που ανήκουν σε δύο κουλτούρες και μιλούν δύο γλώσσες έχουν την ικανότητα να αλλάζουν προσωπικότητες ανάλογα με τη γλώσσα που μιλούν και την ταυτότητα που υιοθετούν. Το φαινόμενο αυτό ήταν πιο έντονα στις γυναίκες που είχαν ενεργό συμμετοχή και σε δύο διαφορετικές κουλτούρες (Λατινική και Αγγλόφωνη). Οι συγκεκριμένες γυναίκες μπορούσαν να αλλάζουν την προσωπικότητά τους πολύ πιο εύκολα και γρήγορα από τα άτομα που απλά γνώριζαν δύο γλώσσες. Οι Ισπανίδες που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν θετικότερη εκτίμηση του "Λατινόφωνου" εαυτού τους, καθώς θεωρούσαν ότι όταν μιλούσαν ισπανικά είχαν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και σιγουριά από όταν χρησιμοποιούσαν την Αγγλική γλώσσα.
Στην ίδια έρευνα μελετήθηκαν οι στάσεις των γυναικών απέναντι σε γυναίκες που εμφανίστηκαν σε κάποιες διαφημίσεις. Με την ίδια λογική που ακολούθησαν στην κρίση του εαυτού τους κινήθηκαν και σε αυτές τις περιπτώσεις. Ενώ τους παρουστιάστηκαν οι ίδιες διαφημίσεις μια στα αγγλικά και μια στα ισπανικά, οι στάσεις τους ήταν εμφανώς πιο θετικές για τις γυναίκες που μιλούσαν ισπανικά. Στο πλαίσιο αυτό οι γυναίκες των διαφημίσεων εκλαμβάνονταν ως πιο κοινωνικές και εξωστρεφής. Αντίθετα οι γυναίκες που μιλούσαν αγγλικά χαρακτηρίζονταν μπερδεμένες και απόμακρες.
Τα αποτέλεσματα της έρευνας είναι πολύ ενδιαφέροντα και θα μπορούσαν να εξηγήσουν τη συμπεριφορά των δίγλωσσων ατόμων σε ζητήματα μεγάλης σημασίας όπως τις πολιτικές αποφάσεις αλλά και την καταναλωτική συμπεριφορά.
Αρχική έρευνα: Luna et al. One Individual, Two Identities: Frame Switching among Biculturals. Journal of Consumer Research, 2008; 0 (0): 080326093942316 DOI: 10.1086/586914
Πηγές:
sciencedaily
econpapers
cat.inist
Bilingualism: Language and Cognition (Cambridge publications)
Posted in
γλώσσα,
ψυχολογία,
bilingualism,
linguistics,
perceptions,
psychology
|