Μουσική, Τέχνη και αντίληψη του Πόνου

1

Written on 1:53 π.μ. by Miss Twin Peaks

Όλοι αναγνωρίζουμε τη σημασία του πόνου στη ζωή μας, αλλά για τους περισσότερους αποτελεί μια δυσάρεστη εμπειρία. Σύγχρονες έρευνες προσπαθούν να βρουν τρόπους μείωσης του πόνου με κάθε δυνατό τρόπο σε καταστάσεις όπως χειρουργικές επεμβάσεις, επισκέψεις στον οδοντίατρο και ασθένειες. Η Laura Mitchell και οι επιστημονική ομάδα της μελέτησαν την επίδραση της μουσικής και της τέχνης στην αντίληψη του πόνου ζητώντας από 80 εθελοντές (43 ήταν γυναίκες) να αφήσουν τα χέρια τους σε παγωμένο νερό για όσο αντέξουν (θέτοντας μέγιστο όριο τα πέντε λεπτά). Τα υποκείμενα "ταλαιπωρήθηκαν" τρεις φορές το καθένα υπό διαφορετικές συνθήκες. Στην αρχή έβαλαν τα χέρια τους σε μια λεκάνη ώστε να φτάσουν στη θερμοκρασία των 32 βαθμων Κελσίου. Έπειτα βούτηξαν τα χέρια τους σε κρύο νερό, η θερμοκρασία του οποίου ήταν 5 βαθμοί Κελσίου. Στην μια συνθήκη κατά τη διάρκεια του πειράματος άκουγαν την αγαπημένη τους μουσική (οι συμμετέχοντες άκουγαν από Johnny Cash μέχρι Verve!), στην άλλη κοιτούσαν ένα λευκό τοίχο και στην τρίτη επέλεγαν να βλέπουν ένα έργο τέχνης που τους άρεσε από έναν αριθμό, τον οποίο είχαν επιλέξει οι ερευνητές.


Ποια ήταν τα αποτελέσματα; Όπως βλέπετε στο διπλανό διάγραμμα (το πήρα από το εξαιρετικό site CognitiveDaily) οι συμμετέχοντες έκριναν τον πόνο λιγότερο σημαντικό και άντεξαν περισσότερη ώρα, όταν άκουγαν τη μουσική (Music) που τους άρεσε. Δεν παρατηρήθηκε σημαντική διαφορά στις άλλες δύο συνθήκες (No Distraction & Art). Στη συνθήκη της ακρόασης Μουσικής η γνώση των στίχων των τραγουδιών φάνηκε ότι διευκολύνει τον έλεγχο και τη μείωση του πόνου. Ακόμα, τα άτομα που άκουγαν καθημερινά τη συγκεκριμένη μουσική είχαν χαμηλότρα επίπεδα στρες στη συγκεκριμένη συνθήκη.

Αυτό που προκάλεσε εντύπωση σε αυτή την έρευνα ήταν τα αποτελέσματα που προέκυψαν από την αυτο -αξιολόγηση της ικανότητας των υποκειμένων να μειώσουν την ένταση του πόνου. Στη συνθήκη της Μουσικής η ικανότητα "ελέγχου" του πόνου ήταν ιδιαίτερα αυξημένη. Στατιστικά σημαντική αξιολογήθηκε η δυνατότητα μείωσης της έντασης του πόνου και στη συνθήκη της Τέχνης, κάτι που δεν φάνηκε να έχει αποτέλεσμα στην πράξη (όπως αναφέρθηκε παραπάνω, όταν τα άτομα έβλεπαν ένα έργο τέχνης, δεν κατάφεραν να αντέξουν για μεγαλύτερο διάστημα τον πόνο).


Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα επισκεφτείτε τον οδοντίατρο αντί για ένεση προτιμήστε το αγαπημένο σας CD (η μάλλον... mp3)!




Σημειώσεις: 1. ο πίνακας είναι του Francis Bacon

2. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για
τη συγκεκριμένη έρευνα στο
Cognitive
Daily

If you enjoyed this post Subscribe to our feed