Ενδιαφέρουσες νέες έρευνες...

0

Written on 7:37 π.μ. by Miss Twin Peaks

Περιβαλλοντική Μόλυνση και εγκέφαλος

Επηρεάζει η μόλυνση του περιβάλλοντος τις γνωστικές ικανότητές μας; Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε παιδιά και ζώα στο Μεξικό η απάντηση είναι θετική. Όπως φαίνεται το μολυσμένο περιβάλλον δεν προκαλεί μόνο καρδιολογικά και πνευμονολογικά προβλήματα αλλά επηρέαζει σημαντικά τη νευρολογική και την ψυχολογική ανάπτυξη των παιδιών! Διαβάστε σχετικά με την έρευνα στα παρακάτω links:
NIHS
PubMed
Science Direct


Έλλειψη ύπνου και ψευδείς μνήμες


Άσχημα νέα για όσους κοιμούνται λίγες ώρες και στερούνται ύπνο.. Επιστήμονες στην Ελβετία και τη Γερμανία συνέδεσαν τη δημιουργία ψευδών αναμνήσεων με την έλλειψη ύπνου. Αντίθετα, ο ύπνος αμέσως μετά την εκμάθηση νέου υλικού φαίνεται ότι έχει βοηθά στην αποθήκευση των πληροφοριών στην μακρόχρονη μνήμη και αποτρέπει τη δημιουργία ψεύτικων μνημών. Το αποτέλεσμα της έλλειψης ύπνου στη μνήμη σχεδόν εξαφανίζεται όταν στα αντικείμενα χορηγηθεί καφεΐνη. Αυτό φανερώνει κάποια σχέση ανάμεσα στα συστήματα νευροδιαβίβασης αδενοσίνης και στη δημιουργία ψευδών μνημονικών ιχνών. Την επόμενη φορά που θα θέλετε να μείνετε ξύπνιοι το βράδυ διαβάζοντας για τις εξετάσεις, μην ξεχάσετε το πρωί πριν δώσετε το μάθημα να πάρετε μια γερή δόση καφεΐνης!
Links:
PloSONE
Cognitive Daily


Οι κίνδυνοι της Heavy Metal!

Ας κλείσω με μια αστεία αλλά ενδιαφέρουσα έρευνα. Σύμφωνα με μια ομάδα Αυστραλών επιστημόνων το head banging που είναι πολύ συνηθισμένο στους κύκλους των οπαδών metal και hard rock συγκροτημάτων μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς τραυματισμούς στο κεφάλι και στον αυχένα!!! Διαβάστε περισσότερα για τη συγκεκριμένη έρευνα στα παρακάτω links:
BMJ
Mind Hacks

Καλές γιορτές σε θρησκευόμενους, αγνωστικιστές και άθεους (γιατί να μη γιορτάζουμε κι εμείς; Η παράδοση έχει.. πλάκα!). Θα επανέλθω με εορταστικό post τις επόμενες μέρες!

If you enjoyed this post Subscribe to our feed