Ελέγξτε τα συναισθήματά σας...μιλώντας για αυτά!

0

Written on 2:10 μ.μ. by Miss Twin Peaks

Η δικαίωση των γκρινιάρηδων ήρθε...μέσω επιστήμης! Όταν κάποιος μιλά για τα συναισθήματά του, μπορεί πιο εύκολα να τα ελέγχει. Αυτό υποστηρίζει η έρευνα του ψυχολόγου του UCLA Matthew Lieberman.

Μετά από μια σειρά πρωτότυπων πειραμάτων ο Lieberman έδειξε ότι, όταν οι άνθρωποι έδιναν χαρακτηρισμούς σχετικά με τα αρνητικά συναισθήματα που είχαν άλλοι άνθρωποι σε εικόνες που τους παρουσιάζονταν βιώναν σε μικρότερο βαθμό τα αντίστοιχα συναισθήματα. Τα άτομα δηλαδή, που έβλεπαν εικόνες θυμωμένων ανθρώπων και τους χαρακτήριζαν "θυμωμένους" παρουσιάζαν χαμηλότερα επίπεδα αρνητικών συναισθημάτων σε σχέση με όσους απλά έβλεπαν τις ίδιες εικόνες χωρίς να τις χαρακτηρίζουν. Δυστυχώς, ανάλογα αποτελέσματα παρατηρήθηκαν και στην περίπτωση των θετικών συναισθημάτων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές όταν κάποιος μιλά για συναισθήματα ενεργοποιείται μια περιοχή στον εγκέφαλό του, η αμυγδαλή, η οποία θεωρείται υπεύθυνη για τη ρύθμιση των συναισθημάτων. Έτσι θα μπορούσε να εξηγηθεί η περίεργη διαπίστωση μείωσης της έντασης των συναισθημάτων, όταν αυτά εκφράζονται με λέξεις.

Η συγκεκριμένη έρευνα ίσως μπορέσει να βοηθήσει στην εξήγηση πολλών δραστηριοτήτων και να στηρίξει με την αποτελεσματικότητα πολλών ειδών ψυχολογικής θεραπείας που έχουν ως βάση τους τη συζήτηση και την έκφραση της ψυχικής κατάστασης του θεραπευόμενου.

Links:
Wired post
Η σελίδα του Dr. Matthew Lieberman (περιέχει pdf με σχετικές έρευνες)

If you enjoyed this post Subscribe to our feed