Διαταραχή Tourette

0

Written on 2:32 μ.μ. by Miss Twin Peaks

Η διαταραχή Tourette (ή αλλιώς σύνδρομο Gilles de la Tourette) είναι μια νευρολογική διαταραχή της παιδικής ηλικίας. Ο πρώτος που την περιέγραψε με εντυπωσιακή ακόμα και για τα σημερινά δεδομένα ακρίβεια ήταν ο Georges Gilles de la Tourette το 1885. Μέχρι να υποπέσει στην αντίληψή του, η συγκεκριμένη διαταραχή αντιμετωπιζόταν σαν μια ακόμα μορφή υστερίας ή χορείας.
Ο Tourette περιέγραψε τα τρια στάδια με τα οποία εξελίσσεται το σύνδρομο:

  1. εμφανίζονται κινητικά τικ (τινάγματα του κεφαλιού, μορφασμοί, σκαρδαμυγμός-ανοιγόκλεισμα των ματιών.)
  2. εκτός από τα κινητικά τικ, εμφανίζονται απλά φωνητικά τικ, (γρυλίσματα, βήχας)
  3. σε αυτό το στάδιο κάνουν την εμφάνισή τους σύνθετα φωνητικά τικ όπως κοπρολαλία (αισχρολογία), παλιλαλλίαηχολαλλία (επανάληψη λέξεων που έχει πει το ίδιο το άτομο), (επανάληψη λέξεων που έχουν πει άλλοι
Το σύνδρομο αυτό δεν επηρεάζει την ευφυία των ατόμων ούτε άλλους παράγοντες, όπως το προσδόκιμο επιβίωσης. Η διαταραχή αυτή είναι πιο συχνή σε άνδρες με αναλογία 3:1 σε σχέση με τις γυναίκες και ξεκινά πριν την ηλικία των 18 ετών, συνήθως γύρω στα 7.

Η εμφάνιση της διαταραχής Tourette δεν έχει σχέση με άλλες ψυχολογικές διαταραχές και δεν είναι αποτέλεσμα νεύρωσης ή ψύχωσης. Έρευνες συνδέουν την εμφάνιση του συγκεκριμένου συνδρόμου με τη δυσλειτουργία των βασικών γαγγλίων. Τα βασικά γάγγλια είναι μια ομάδα πυρήνων στων εγκέφαλο και έχουν συνδεθεί με πολλές βασικές λειτουργίες, όπως η κίνηση και με γνωσιακές διεργασίες. Ελάχιστες έρευνες επαληθεύουν αυτές τις υποθέσεις προς το παρόν.
Τα συμπτώματα της διαταραχής Tourette αντιμετωπίζονται με επιτυχία (85%) με τη χορήγηση αλοπεριδόλης. Σε κάποιες περιπτώσεις αποτελεσματική είναι και η ουσιά κλονιδίνη.
Τα αποτελέσματα νευροψυχολογικών μελετών δείχνουν ότι τα άτομα με Tourette παρουσιάζουν κάποιες ανωμαλίες στις γνωσιακές ικανότητες που σχετίζονται με το δεξί εγκεφαλικό ημισφαίριο, όπως η αντιγραφή και η ανάκληση περίπλοκων γεωμετρικών φιγούρων. Οι έρευνες αυτές φαίνεται να συμβαδίζουν με παρατηρήσεις των ατόμων που έχουν διαγνωσθεί με Tourette, τα οποία ισχυρίζονται ότι δυσκολεύονται στην καθημερινή τους ζωή να θυμηθούν που έχουν βάλει διάφορα αντικείμενα.

Διάσημα άτομα με Tourette:
  • ο άγγλος συγγραφέας Samuel Johnson
  • o αμερικάνος τερματοφύλακας Tim Howard
  • o ισπανός συγγραφέας Quim Monzo
  • Mozart (είναι πολύ πιθανό σύμφωνα με μελετητές, αν και δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις)

If you enjoyed this post Subscribe to our feed