Οπτικές Aπάτες

2

Written on 12:29 μ.μ. by Miss Twin Peaks

1. Same Colour Illusion (ή αλλιώς Adelson's checker shadow illusion):

Η συγκεκριμένη οπτική απάτη δημοσιεύτηκε το 1995 από τον καθηγητή της Visual Science του MIT, Edward H. Adelson.
Στη διπλανή εικόνα το χρώμα των Α και Β είναι ίδιο, αν και εμείς τα αντιλαμβανόμαστε σαν διαφορετικά. Ο λόγος που δημιουργείται η απάτη αυτή είναι η αντίληψη της εικόνας σαν τρισδιάστατης και οι αλλαγές στον φωτισμό και στη σκίαση που θα συνέβαιναν σε μια αντίστοιχη real life αναπαράσταση ( από τη σκια του πρασινου κυλινδρου).
Αν δεν πιστεύετε ότι τα τετραγωνάκια Α και Β έχουν το ίδιο χρώμα ακολουθήστε το link.



2. Ο Κύβος του Necker:
Η οπτική απάτη αυτή δημιουργήθηκε το 1832 από τον Ελβετό Louis Albert Necker και είναι αρκετά δημοφιλής μέχρι σήμερα.
Ο κύβος του Necker είναι ένα ασαφές σχέδιο που κάποιος μπορεί να ερμηνεύσει με δύο διαφορετικούς τρόπους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στα σημεία που ενώνονται οι γραμμές δεν υπάρχουν ενδείξεις που να μας επιτρέπουν να κρίνουμε ποια βρίσκεται μπροστά και ποια πίσω.
Αν κοιτάξετε τη διπλανή εικόνα για αρκετή ώρα θα τη δείτε να αλλάζει από μια πιθανή ερμηνεία σε μια δεύτερη διαφορετική και αντίστροφα.
Αυτή η οπτική απάτη ανήκει στην κατηγορία οπτικών φαινομένων Multistable perceptual phenomena (αν κάποιος ξέρει την αντίστοιχη επίσημη ελληνική μετάφραση ας με ενημερώσει). Στην ίδια κατηγορία φαινομένων εντάσσεται και η οπτική απάτη της spinning dancer.



3. Το βάζο του Rubin (Rubin Vase):
Υπεύθυνος για τη δημιουργία της διάσημης οπτικής απάτης ήταν ο Δανός ψυχολόγος Edgar Rubin. Το πρώτο σχετικό σχέδιο του το δημιούργησε γύρω στο 1915 στο βιβλίο του Synsoplevede Figurer ("Οπτικές φιγούρες"). Πρέπει να τονίσουμε ότι παρόμοια σχέδια συναντούμε σε πίνακες που δημιουργήθηκαν χρόνια πριν τη συλληψη του Rubin.
Στην οπτική απάτη αυτή μας δίνεται η ευκαιρία να επιλέξουμε μια από δύο δυνατές και εξίσου "πραγματικές" ερμηνείες. Για περισσότερες πληροφορίες κοιτάξτε το link.

If you enjoyed this post Subscribe to our feed

2 Comments

  1. Ανώνυμος |

    Κλασικά κι εξαιρετικά! :)
    Ένα πολύ καλό site για τέτοιες οπτικές ψευδαισθήσεις είναι το Mighty Optical Illusions, αν δεν το γνωρίζεις.

    Cheers!

     
  2. Miss Twin Peaks |

    Πολύ καλό site όντως! :) Το ξέχασα.. Έπρεπε να το βάλω στα links!

     

Δημοσίευση σχολίου